Nieuwe namen voor Pieter-Jan Van Paesschenkoren

Na vele decennia zingen onder de wimpel van Korengroep Pieter-Jan Van Paesschen, hebben de Zonhovenaren besloten tot nieuwe namen voor hun drie aangesloten gezelschappen. Het Gemengd Koor heet voortaan PJVP Sonuwe. Het Jong Volwassenenkoor krijgt een nieuwe identiteit als PJVP Poptimus en het Kamerkoor zal furore maken als PJVP Camerata “Wij merkten vooral bij onze optredens dat de koornamen geen recht deden aan onze zangkwaliteit op het podium”, vertelt voorzitter Luc Aerts. “De oude wimpel blijft wel boven de nieuwe vlaggen hangen om het onderlinge verband te bevestigen.”
Sonuwe is de vroeg-middeleeuwse naam voor Zonhoven die verwees naar de vallei van de Zonderikbeek. Het Sonuwe Koor is als het ware het moederkoor waaruit de andere koren zijn afgeleid. De oprichters ervan bewezen in 1986 eer aan de Zonhovense dirigent en organist Pieter-Jan Van Paesschen. Poptimus ontleent zijn naam aan een samentrekking van hun repertoire – pop en musicals – en zij willen daarin de optimus, de beste, zijn. Het kamerkoor Camerata refereert aan een trendsettend Florentijns muziekgezelschap uit 16de eeuw.


Afhankelijk van de Corona-maatregelen zijn er repetities. Niet zoals gewoonlijk, helaas. Voorlopig wordt er grotendeels per stem geoefend, dus in de groepen sopraan, alt, tenor en bas. Met mondmaskers op en op 2 meter afstand. Camarata richt zich op een uitvoering in de loop van volgend jaar. Poptimus en Sonuwe repeteren voor de World Choir Games van aanstaande zomer en voor optredens tijdens privé-aangelegenheden -voor zover die door
mogen gaan. “Maar bovenal zingen we gewoon omdat we het leuk vinden en ‘bij stem’ willen blijven”, voegt Luc Aerts toe. Bezoekers die eens op proef een repetitie willen meemaken: mail naar info@pjvpkoren.be of doe dit via de contactpagina op deze site.