Girls Choir of the Koper Music School groepsfoto

Internationaal koorconcert Zonhoven

Het Pieter-Jan Van Paesschenkoor trad 6 oktober 2019 op in de Sint-Jozefskerk te Halveweg, gevolgd door Waelrant Camerata uit Borgerhout en het Girls Choir of the Koper Music School uit Slovenië. Een prachtig concert! Beide gastkoren bleken prijswinnend op de Internationale Koorwedstrijd die dat weekend in Genk plaatsvond.

Ons eigen gemengd koor zong – 22 man sterk – vijf Nederlandstalige liedjes onder leiding van dirigent Wouter Vandevoort. De sfeer werd er meteen vrolijk van onder de 250 toehoorders, want op drie ervan zou je hebben kunnen dansen. Trouwens, op Dans een tango, signorita dansten de koorleden ook werkelijk over het podium.
Grotendeels zonder pianist en veelal uit het hoofd zongen 23 jongeren van het Antwerpse Waelrant Camerata acht liederen. Geweldig om jonge mensen van 20-25 jaar zo professioneel te zien optreden. Dat bijna de helft van de groep uit jongens bestond, was terug te horen in de volle klanken die in alle talen over de Bühne kwamen. De kerk werd één klankkast. Ook de vrouwenstemmen waren zo professioneel dat je zou verwachten dat de vensters sprongen. Afgesloten werd met het gezellige Fly me to the moon.
De sfeer zat er dus al goed in toen de dames van het Girls Choir van de Sloveense muziekacademie aantraden. Ook zij brachten acht liederen ten gehore, vijf in hun landstaal en drie in het Latijn. De romantiek spatte ervan af. Met veel gevoel voor drama werden de composities ten gehore gebracht; er stonden 21 donkere engelen voor ons. Net als het Antwerpse koor, verschoof de dirigente tussen elk lied met de posities van de verschillende zangers, zodat telkens de juiste accenten in de oren van de luisteraars kwamen. Ademloos werd geluisterd en gekeken naar gesis en voetengestamp dat deed denken aan gevangen zielen die moesten ontsnappen – onze kennis van het Sloveens laat immers voldoende ruimte voor fantasie..

De koren uit Antwerpen en Slovenië namen dat weekend deel aan de tweejaarlijkse Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen. Voor de 2019-editie traden vijf koren aan uit Oost-Europa en drie uit Vlaanderen. Met het Waelrant Camerata uit Borgerhout onder leiding van Marleen de Boo maakten wij in Zonhoven kennis. Daarnaast ging het, wat Vlaanderen betreft, om het dameskoor Furiosa met Steve de Veirman als dirigent en om het Vocaal Ensemble SAEVUS onder leiding van Johannes Dewilde. Waelrant Camerata haalde brons op de Koorwedstrijd onder de gemengde koren en kreeg nog twee extra prijzen, waaronder de Publieksprijs. Het ‘Girls’ Choir of the Koper Music School, Slovenië’ behaalde de eerste prijs bij de gelijkstemmige koren én de ‘Prijs voor het beste koor van de wedstrijd’.